00.00
Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024,
svátek slaví Marek.
Stránku si nyní můžete nově přepnout do nočního režimu!

„Zkus to se svými služebníky po deset dní. Ať nám dávají k jídlu zeleninu a k pití vodu. Potom porovnáš vzhled náš a vzhled jinochů, kteří jedli královské lahůdky...“ Po uplynutí deseti dnů se ukázalo, že jejich vzhled je lepší.
(Bible - Daniel 1,12-13.15a)

Lidské tělo je jako pečlivě seřízený motor. Aby správně fungovalo, potřebuje odpovídající palivo - vhodnou stravu a tekutiny.
(John B. Youngberg)

Osud na talíři


Výzkumy prokázaly, že vysoký příjem syrové a vařené zeleniny může pomoci snížit riziko nádorů o 50 %. Takováto strava obsahuje širokou škálu ochranných látek. Přidejte do svého jídelníčku potraviny, jako např. brukvovitou zeleninu (květák, brokolici, růžičkovou kapustu, vodnici, zelí) v podobě přílohy z vařené či dušené zeleniny minimálně třikrát týdně. Zeleninu jen lehce povařte nebo poduste v páře, aby si zachovala živiny. Denně si také pochutnejte na syrovém salátu, který by se měl skládat alespoň ze tří druhů zeleniny.
Každodenní přísun syrového salátu může snížit riziko srdečního onemocnění o 25 %. Luštěniny včetně fazolí, hrachu a čočky obsahují třikrát více bílkovin a vlákniny, než je tomu v případě jiných škrobů. Fazole poskytují vlákninu, čímž snižují cholesterol a cukr v krvi. Vláknina ve fazolích přispívá k hubnutí a snižuje riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu. Zlepšuje také zažívání a vyměšování. Jedení stravy bohaté na vlákninu člověka nasytí a je skvělým způsobem jak zhubnout. Vláknina rovněž pomáhá snižovat riziko různých druhů rakovin a onemocnění srdce.


(Vyhraj život! Start, Advent-Orion 2015)

Načítám kalendář